Wat doen we?
In aanloop naar de verkiezingen 2018 stuurden we alle politieke partijen alvast een
boodschappenlijstje voor een veiliger Sint-Amandsberg. We hopen dat ze er gebruik van maken om hun programma de nodige pit te geven, voor onze wijk, maar ook voor alle wijken van de 19de-eeuwse gordel. Spijtig genoeg kunnen we er Nikita niet mee terughalen.
In een enquête werden 530 kinderen van vijf scholen gevraagd hoe ze naar school komen, welke route ze daarbij volgen en welke plekken ze daarbij als aangenaam, veilig, moeilijk of gevaarlijk ervaren. Daarnaast fietsten we door Sint-Amandsberg en inventariseerde de vastgestelde knelpunten en mogelijke oplossingen.
Hieruit blijkt dat vijf weerkerende mobiliteitsproblemen het aangename fietsen in Sint-Amandsberg in de weg staan:
- Oversteken van steenwegen
- Onaangepast verkeer in wijkstraten
- Chaos rond de schoolpoort
- Enkele onoverzichtelijke pleintjes
- Brede, snelle straten in Lourdes
We zijn op zoek gegaan naar acties die deze problemen aanpakken en het fietsen en wandelen in onze wijk aantrekkelijker en veiliger maken. Hieruit volgden vijf acties, eerste stappen naar een mobiliteit op wijkniveau:
- Actie 1: 'let op, ik steek over' en 'tof dat je me voorlaat' verhogen de aandacht voor kinderen op de steenwegen. Bloemenketting aan oversteekplaatsen met verkeerlichten.
- Actie 2: 'Ik rij 30-stickers' stimuleren om traag te rijden in de rustige wijkstraten
- Actie 3: Kindvriendelijke schoolomgeving creëren door toegang tijdelijk autoluw te maken (bv schoolstraten, leefstraten, ...)
- Actie 4: 'Parklets' neerpoten op parkeerplaatsen, kleine stukjes groen die uitnodigen om even te gaan zitten, en tegelijkertijd de zichtbaarheid van zachte weggebruikers verhogen
- Actie 5: een fietspoule voor het gebied voorbij de Potuit (Lourdes)
Daarnaast overleggen we de stad over de aanpak van knelpunten. We zoeken ook contact met andere organisaties en groeperingen die in het Gentse rond gelijkaardige thema's werken.